Wat biedt het roggenforum voor haar leden?

Als gast van het roggenforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten roggen en roofvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse roggen- en roofvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Roggenforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Osmotische regulatie 

Berichtdoor Lode op wo 08 feb 2012, 23:32

Zout als "geneesmiddel"
Zout (Natriumchloride, NaCl) heeft geen antibacteriële werking omdat de meeste bacteriën veel hogere zout concentraties kunnen verdragen dan zoetwater roggen. Een geleidelijke verhoging van het zoutgehalte zal kogelvissen eerder doden dan de bacteriën.

Desondanks kan er van zout een positief effect uitgaan.

De reden daarvoor is gelegen in de osmotische regulatie (osmoregulatie) van zoetwatervissen. Alle cellen van vissen bevatte 0.6 - 0.9% zout, hetgeen betekend dat de cellen van zoetwatervissen, relatief gezien, meer zout bevatten dan het omringende water (het omgekeerde is het geval bij zee kogelvissen). Omdat het systeem streeft naar een evenwichtige toestand, proberen de zouten het lichaam te verlaten, terwijl het water probeert daarin door te dringen. Het is voor water echter gemakkelijker om in het lichaam door te dringen dan het voor de zouten is om dat zelfde lichaam te verlaten.

Om die reden moeten zoetwatervissen het overtollige water zien kwijt te raken, een proces dat veel energie vergt. In een stressvolle situatie heeft het lichaam echter alle beschikbare energie nodig om mogelijke besmettingen af te weren. Zonder een goed functionerende osmotische regulatie zal een rog of roofvis sterven, omdat hij dat systeem niet tijdelijk buiten werking kan stellen wanneer hij zijn energie voor andere doeleinden nodig heeft.

Bij het toevoegen van zout aan het aquarium water, worden de verschillen in zout concentraties binnen en buiten het vissenlichaam geringer, waardoor de vis minder energie nodig heeft om zijn osmotische regulatie gaande te houden. De daardoor vrijgekomen energie kan de rog of roofvis vervolgens gebruiken om de "slechte bacteriën en flagellaten" te bestrijden.

Afbeelding


Onder bepaalde voorwaarden kan zout dus een weldadige invloed hebben op de gezondheid van roggen of roofvissen. Het is natuurlijk nadelig om teveel zout toe te voegen en om die reden is het raadzaam om het zout gehalte nooit op te voeren tot boven 0.4%. Een veiligere en effectievere concentratie ligt bij ongeveer 0.2%, hetgeen neerkomt op 200 gram zout per 100 liter water.

Vergeet niet het water gedeeltelijk te verversen voor het toevoegen van het zout. Dus 100 liter ververst water een toevoeging van 200 gram zout.

Bron: Ad Konings

Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Johan

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Remember Me
Hide Me
Registreren

Wie is er online

Er zijn in totaal 208 gebruikers online :: 3 geregistreerde, 0 verborgen en 205 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 5520 op zo 19 jan 2020, 10:21

Geregistreerde gebruikers: Bing [Bot], Google [Bot], Majestic-12 [Bot]


Legenda :: Beheerders, Bots, Globale moderators, Geregistreerde gebruikers

Statistieken

Totaal aantal berichten 106950
Totaal aantal onderwerpen 6591
Totaal aantal leden 1643
Ons nieuwste lid is Danielle

Topics Calendar

november 2022

S M T W T F S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Afbeelding