Wat biedt het roggenforum voor haar leden?

Als gast van het roggenforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten roggen en roofvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse roggen- en roofvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Roggenforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Sectie van een (ge)dode vis 

Berichtdoor Lode op wo 08 feb 2012, 23:32

Sectie op een net overleden of gedode vis kan helpen de ziekte oorzaak te achterhalen. Bij vissen die al langer dood zijn (enkele uren bij een temperatuur van rond twintig graden Celcius) is sectie niet meer zinvol. Vanwege de zeer snelle Lysis van de inwendige organen kunnen geen betrouwbare waarnemingen meer worden gedaan. Parasieten verdwijnen snel van dode vissen, maar ook van vissen die te lang hebben gezwommen in water met een narcosemiddel.

Afbeelding
Sectie sneden bij een vis

Gebruik bij de sectie handschoenen en leg de (ge)dode vis op de rechterzijde. Noteer afwijkingen. Maak een afkrabsel van de huid, de vinnen en de staart en onderzoek dit bij lage vergroting onder de microscoop op parasieten, overmaat aan slijm en eventuele bacteriën en schimmels. Knip de linker kieuwdeksel weg (bovenstaande afbeelding, snede 1), knip een stukje kieuwweefsel af en bekijk ook dit onder de microscoop.

Maak nu met een scalpel of een scherpe schaarpunt craniaal (in de richting van de schedel) van de anus een opening in de buikwand en knip richting kop (snede 2), knip voor de anus omhoog en draai naar de kop en knip door tot het kieuwdeksel (snede 3). Knip vervolgens omlaag en naar de mediaanlijn tot de beginknip (snede 4). Licht de buikwand voorzichtig op en prepareer deze vrij. Nu is de zwemblaas (te zien in één of twee delen), net als de lever en de darmen. Het hart kan meerdere minuten blijven kloppen, zelfs nadat het uit het lichaam is losgeknipt. Bekijk de kleur van de lever en de milt en let op of de vorm en de grootte normaal zijn. Normaal hoort er geen bloed of vocht in de buikholte aanwezig te zijn. De galblaas (groen) zal vol zijn bij vissen die al langer niet hebben gegeten.

De nieren liggen langgerekt tegen de wervels aan. Neem met een öse (ringvormig mes) een monster van afgeflambeerde (roosteren boven vlam) nieren, milt en lever en ent dit op een schapenbloed agarplaat (zeewier). Bij knobbels in de lever en in andere organen kan van een afstrijkje een Ziehl-Neelsen (TBC test) kleuring worden gedaan op zuurvaste staven (Mycobacteriën, Nocardia). Prepareer de darmen vrij en beoordeel de darminhoud, onder meer op parasieten. Let op of er in de spieren bloedingen, ontstekingen of gezwellen aanwezig zijn.

Bekijk de ogen op afwijkingen. Het schedeldak kan worden verwijderd om de hersenen te bekijken. Neem bij verdenking op Koi Herpes Virus (KHV) een stukje kieuw en nier, doe dit in alcohol (96 procent) en stuur het monster voor onderzoek naar het CIDC in Lelystad. Voor ander virologisch onderzoek kan de hele vis (mits niet te groot) ingevroren worden opgestuurd, net als materiaal van milt, lever, nier, kieuw en spier in alcohol (96 procent). Bacteriologisch onderzoek is bij ingevroren materiaal niet mogelijk.

Weefsels en visresten die overblijven, zijn destructiemateriaal. De instrumenten en ander gebruikt materiaal kunnen na mechanische reiniging worden gedesinfecteerd in alcohol (80 procent).

Afbeelding
Vis doorsnede

 1. Oog

 2. Oor

 3. Neus

 4. Hersenen

 5. Zwemblaas

 6. Skelet

 7. Mond

 8. Maag

 9. Darm

 10. Kieuwen

 11. Hart

 12. Rugvin

 13. Anaalvin

 14. Staartvin

 15. Bekkenvin

 16. Borstvin


Beetje luguber maar ter beeldvorming. Eerste vis heeft wormen in zijn maag en larven van wormen in zijn kieuwen:
Check Link: http://www.elfwdr.nl/vijver/anatomie/sectie.htm

Door: Peter J Werkman (dierenarts)
Gepubliceerd in: Tijdschrift voor diergeneeskunde, Deel 132, Mei, Aflevering 9, 2007 (onderdeel van een heel artikel)

Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Johan

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Remember Me
Hide Me
Registreren

Verjaardagen

Proficiat: unstoppablejayd (45)

Wie is er online

Er zijn in totaal 503 gebruikers online :: 3 geregistreerde, 0 verborgen en 500 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 5520 op zo 19 jan 2020, 10:21

Geregistreerde gebruikers: Bing [Bot], Google [Bot], Majestic-12 [Bot]


Legenda :: Beheerders, Bots, Globale moderators, Geregistreerde gebruikers

Statistieken

Totaal aantal berichten 106950
Totaal aantal onderwerpen 6591
Totaal aantal leden 1643
Ons nieuwste lid is Danielle

Topics Calendar

december 2021

S M T W T F S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Afbeelding
cron