Wat biedt het roggenforum voor haar leden?

Als gast van het roggenforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten roggen en roofvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse roggen- en roofvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Roggenforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Taxonomie 

Berichtdoor Lode op wo 08 feb 2012, 23:36

Taxonomie is de wetenschap van het indelen. Taxonomie (taxon = groep) verwijst naar zowel de classificatie van dingen als naar de methode die aan de basis van deze classificatie ligt. In de biologie houdt de taxonomie zich bezig met het vinden, beschrijven, indelen en benoemen van organismen.

Organismen kunnen op grond van overeenkomsten hiërarchisch ingedeeld worden in een taxonomische boom, voor roggen zijn bijvoorbeeld de volgende rangen gedefinieerd:

  • Rijk: Animalia (Dieren)

  • Stam: Chordata (Chordadieren)

  • Afdeling / substam: Vertebrata

  • Klasse: Chondrichthyes

  • Orde: Myliobatiformes

  • Familie: Potamotrygonidae

  • Genus/geslacht: Potamotrygon

  • Soort: leopoldi

Wetenschappelijke naam: Potamotrygon leopoldi

Afbeelding


Wetenschappelijke benaming
Elk boek of tijdschrift over onze liefhebberij noemt dieren (of planten) met hun wetenschappelijke naam. Slechts voor enkele (populaire)soorten zijn er ook Nederlandse namen gangbaar. Het nadeel van populaire namen is dat voor een zelfde soort sterk kan verschillen van land tot land. De wetenschappelijke naamgeving daarentegen is internationaal vastgelegd in een soort wetgeving die de "Internationale Code voor Zoölogische Nomenclatuur" (ICZN) wordt genoemd. De wetenschappelijke naam voor een vis is dus internationaal en moet dezelfde zijn waar ook ter wereld.

Een wetenschappelijke naam bestaat altijd uit twee delen. Deze binaire nomenclatuur werd voor het eerst gebruikt door Carolus Linnaeus in 1758. Zo is de wetenschappelijke naam van de leopoldi Potamotrygon leopoldi. Het eerste deel, Potamotrygon, is de genusnaam of geslachtsnaam. Een genusnaam begint altijd met een hoofdletter. Het tweede deel, leopoldi, is de soortnaam en wordt nooit met een hoofdletter geschreven, ook niet wanneer deze is afgeleid van de naam van een persoon of plaats.

In gedrukte vorm wordt een wetenschappelijke naam altijd cursief geschreven. Wanneer meerdere soorten uit een zelfde genus samen worden vermeld, wordt de eerste vermelding van de genusnaam altijd voluit geschreven en de daarop volgende afgekort met de eerste letter van de genusnaam. Een voorbeeld is de opsomming Potamotrygon leopoldi, P. motoro, P. henlei. Een specifieke soortnaam is verder altijd vergezeld van de genusnaam en mag nooit afzonderlijk worden gebruikt.

In de kop van een artikel treft men achter de tweeledige naam meestal ook nog een auteursnaam en een jaartal aan. Bijvoorbeeld: Potamotrygon leopoldi (Castex & Castello, 1970). Dit betekent dat de soort in 1970 door Castex en Castello voor het eerst werd beschreven.

Nu denk je misschien dit is allemaal vrij simpel om volgen, niets is minder waar. De overbrenging van gekende soorten naar een ander genus is storend voor de doorsnee liefhebber. Nog moeilijker wordt het als ook de soortnaam wijzigt. Hier spelen de regels van de ICZN een rol. Vooral de regels over "voorrang van eerstbeschrijving", "principe van de eerste revisor", "aanwijzing van de typesoort" zijn hier van belang.

Wanneer de soort onbekend is, wordt er achter het genus of subgenus (indien deze wel bekend is) "sp." gezet. Dit is een afkorting voor "species". Als de soort wel bekend is, maar de ondersoort niet, wordt er "ssp." achter gezet. Dit staat voor "subspecies". Als het genus ook niet bekend is, wordt meestal de naam van de familie of hogere categorie vermeld. Wanneer er wordt getwijfeld aan de soortnaam worden de letters cf. er voor gezet.

De term affinis (of sp. aff: species affinis) wordt gebruikt wanneer de identiteit van een soort onbekend is, maar de gelijkenis of naaste verwantschap met een bekende soort groot is.

Alternatief gebruik van de term "sp. aff. of affin." and “cf.” in taxonomie:
  • "sp. aff. of affin." (Latijn voor affinis = gerelateerd aan) geeft aan dat de soort nauw verwant is met de bekende soort, maar karakteristieken toont die duiden op een andere soort.

  • "cf." (Latijn voor confer = vergelijkbaar met) geeft aan dat de soort sterk lijkt op de bekende soort, maar bepaalde kleine karakteristieken niet overeen komen. Of het werkelijk een andere populatie is van de bekende soort of toch een compleet andere soort vereist meer onderzoek.


In de praktijk bepaald de auteur of "cf." of "sp. aff." wordt gebruikt op basis van ervaring.

Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Johan

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Remember Me
Hide Me
Registreren

Wie is er online

Er zijn in totaal 386 gebruikers online :: 3 geregistreerde, 0 verborgen en 383 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 5520 op zo 19 jan 2020, 10:21

Geregistreerde gebruikers: Bing [Bot], Google [Bot], Majestic-12 [Bot]


Legenda :: Beheerders, Bots, Globale moderators, Geregistreerde gebruikers

Statistieken

Totaal aantal berichten 106950
Totaal aantal onderwerpen 6591
Totaal aantal leden 1643
Ons nieuwste lid is Danielle

Topics Calendar

december 2022

S M T W T F S
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Afbeelding
cron