Wat biedt het roggenforum voor haar leden?

Als gast van het roggenforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten roggen en roofvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse roggen- en roofvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Roggenforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Potamotrygon boesemani 

Berichtdoor Lode op vr 30 maart 2012, 09:00

Belangrijke kenmerken
Identificatie foto's Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Plaatjes zijn klikbaar voor groter formaat
MoeilijkheidsgraadAfbeelding Lastig houdbaar
Uiterlijke kenmerkenDeze soort heeft een bruine rug met diep oranje tot rode "ocelli" (stippen). Deze "ocelli" zijn omringt door een donkerbruine tot zwartkleurige rand. Het vlekkenpatroon is per rog verschillend. De bouw van de rog is massief en de staart heeft drie rijen met stekels. Staartlengte is 0,9 - 1,3 x de schijfgrootte.
Maximale grootteVrouwen 43cm diameter & mannen 41cm diameter. Totale lengte met staart onbekend. Ontwikkeling van deze roggensoort in gevangenschap duiden op grotere schijfdiameters van in ieder geval vrouwen.
GeslachtskenmerkenHet geslacht van roggen is eenvoudig te onderscheiden van elkaar. Mannelijke roggen hebben claspers (mannelijk geslachtsorgaan) waardoor ze makkelijk te onderscheiden zijn van vrouwen die dit niet hebben. Zie deze link voor extra uitleg over geslachtsbepaling.
Soort naamPotamotrygon boesemani (Rosa, Carvalho & Almeida Wanderley, 2008)
FamiliePotamotrygonidae (zoetwaterroggen)
Gangbare namenPotamotrygon boesemani
LeefgebiedCorantijn rivier, Suriname
WaterwaardesTemperatuur: 26 - 30 ºC
pH: 6.0 - 8.0
GH: 6 - 16
KH: 5 - 10
KarakterIn gevangenschap blijken deze roggen nogal agressief en dominant te zijn. Verder is er weinig over bekend.
ActiviteitActieve zwemmer
Maximale leeftijdOnbekend, waarschijnlijk net als de meeste zoetwater roggen 20+ jaar
VerzorgingRoggen zijn extreem gevoelig voor slechte waterwaardes en moeten in een volledig ingedraaid aquarium geïntroduceerd worden. Vanwege het rommelige eetgedrag verdiend een groot filter met overcapaciteit de voorkeur.
VoedselLevend en ingevroren voedsel: Wormen, muggenlarven, tubifex, spiering, mosselen, kokkels, garnalen en andere schaaldieren.
VoortplantingEr zijn nog geen resultaten vastgelegd over de kweek in gevangenschap. Wel heeft er bevruchtng van een P. boesemani vrouw plaats gevonden door een andere Potamotrygon soort. De kweek zal niet veel verschillen met die van andere soorten uit de familie Potamotrygonidae
Minimale grootte aquarium2.000+ liter. Breedte van het aquarium verdient extra aandacht, gezien de volwassen grootte van de P. boesemani, denk aan 2,5 x 1,0 x 0,6 meter of groter. Jongere dieren kunnen de eerste jaren in een kleiner aquarium gehouden worden. De maten die hier aangegeven worden zijn gebaseerd op een groep van 2 tot 3 roggen. Roggen zijn sociale dieren en worden bij voorkeur in groepen gehouden.
Opmerkingen en specifieke vereistenDe Potamotrygon boesmani onderscheid zichzelf van andere gevlekte roggen met "ocelli" (Potamotrygon motoro, Potamotrygon henlei, Potamotrygon leopoldi) door de kleur van de "ocelli". Bij de laatst genoemde soorten zijn deze veelal geelachtig/wit van kleur. Van de Potamotrygon motoro onderscheid de boesemani zich verder door de donkere achtergrondkleur van het vlekken patroon, de duidelijkere zwarte contouren van de "ocelli" en de meer onregelmatige vormen van de "ocelli" in vergelijking tot de "ocelli" van de motoro die veel ronder van vorm zijn.
Van de Potamotrygon henlei en de Potamotrygon leopoldi onderscheid deze soort zich ook door het ontbreken van de "ocelli" op de staart.

Het verschil is ook te zien bij de tanden. De tanden van de boesemani zijn een stuk kleiner dan bij de motoro, verder zijn ze in grotere getallen aanwezig. Ze kunnen tot wel 45 rijen dik groeien in de bovenste kaak.

Relatief weinig is nog bekend over deze roggen soort, daar ze pas sinds 2009 geexporteerd worden.
Medebewoners / bijvissenDoor het agressieve (eet)gedrag is het lastig geschikte bijvissen te selecteren. Alleen sterke en grote vissen zijn een optie, dit geldt ook voor andere roggen (ook van de eigen soort)
Wetenschappelijke artikelen/beschrijvingNeotrop. ichthyol. vol.6 no.1 Porto Alegre Jan./Mar. 2008Natuurlijke leefomgeving
De Potamotrygon boesemani leeft in Suriname in de Corantijn rivier.

De Corantijn (Engels: Courantyne) is een rivier in het noorden van Zuid-Amerika, op de grens van Guyana en Suriname. De lengte van de rivier is, inclusief de Boven-Corantijn als bronrivier, circa 700 km. De Corantijn stroomt uit in de Atlantische Oceaan.

De Corantijn ontspringt in het Acaraigebergte onder de naam Boven-Corantijn, op de grens van Brazilië, Guyana en het betwiste Guyanees-Surinaamse grensgebied. Een andere belangrijke bron is die van de Coeroenie, die ontspringt ten westen van de Sipaliwinisavanne, in het betwiste Guyanees-Surinaamse grensgebied, nabij de grens van Brazilië.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Nadat de al goed tot wasdom gekomen rivieren de Boven-Corantijn en de Coeroenie zijn samengevloeid, heet de rivier de Corantijn. 400 km later, nadat onder andere de Surinaamse rivieren de Lucierivier en de Kabalebo hun water in de Corantijn hebben laten stromen, bereikt de rivier de oceaan, nabij de Surinaamse plaats Nieuw-Nickerie en de Guyanese plaats Corriverton.

De rivier kent vele watervallen, waaronder de Oronoqueval (Boven-Corantijn), de Anoravallen, de Tijgervallen, de Tramwayvallen en de Wonotobovallen. De rivier heeft ook vele eilanden, waaronder het Papegaai-eiland in het Surinaamse district Nickerie. De Corantijn is erg breed, erg ondiep en telt vele zandbanken. Vrijwel de gehele rivier loopt door een dicht tropisch regenwoud.

De grens tussen Suriname en Guyana ligt op de linkeroever van de Corantijn, dus aan de Guyanese kant. Het is toegestaan voor inwoners van Guyana om over de rivier te varen, maar ze hebben geen visrechten. Guyana beschouwt het midden van de rivier als grens.


Foto's

Afbeelding Afbeelding
Momenteel zijn geen foto's beschikbaar, we zijn nog steeds op zoek. Elke aanvulling wordt zeer op prijs gesteld.

Video's


Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Johan

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Remember Me
Hide Me
Registreren

Verjaardagen

Proficiat: aukeveldman (29)

Wie is er online

Er zijn in totaal 122 gebruikers online :: 3 geregistreerde, 0 verborgen en 119 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 5520 op zo 19 jan 2020, 10:21

Geregistreerde gebruikers: Bing [Bot], Google [Bot], Majestic-12 [Bot]


Legenda :: Beheerders, Bots, Globale moderators, Geregistreerde gebruikers

Statistieken

Totaal aantal berichten 106950
Totaal aantal onderwerpen 6591
Totaal aantal leden 1643
Ons nieuwste lid is Danielle

Topics Calendar

augustus 2022

S M T W T F S
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Afbeelding
cron