Wat biedt het roggenforum voor haar leden?

Als gast van het roggenforum heb je toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Niet alleen kun je profielen en ervaringen van verschillende soorten roggen en roofvissen nalezen, ook kun je op de meest uiteenlopende vragen een antwoord vinden!

Maar er is meer! Voor onze leden hebben we nog meer categorieen beschikbaar gesteld. Deze onderwerpen zijn als gast niet leesbaar. Als lid heb je toegang tot aquariumdagboeken, marktplaats vraag & aanbod, artikelen, stellingen, nieuws, een speciaal gedeelte voor fun & off topic en "wie is wie" waar je de Nederlandse roggen- en roofvissenliefhebbers persoonlijk leert kennen.

Wil je volledig gebruik maken van alle mogelijkheden die het forum te bieden heeft?
Maak dan hier je gratis account aan.

Roggenforum.nl gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Klik hier voor meer informatie.

Potamotrygon brachyura 

Berichtdoor Lode op vr 30 maart 2012, 09:02

Belangrijke kenmerken
Identificatie foto's Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Plaatjes zijn klikbaar voor groter formaat
MoeilijkheidsgraadAfbeelding Zeer moeilijk houdbaar (niet aan te bevelen)
Uiterlijke kenmerkenDe ondergrond is oranje/bruin van kleur. De tekening bestaat uit zwarte lijnen wat gezien kan worden als een blokken/rooster patroon.
Maximale grootteVrouwen groter dan de mannen, exacte maximale afmeting onbekend. Vrouwen 150+ cm schijfdiameter en mannen ~95 cm schijfdiameter. Totale lengte met staart kan wel 200+ cm zijn. Het gewicht van deze roggen is tot ~200 kilogram. Het grootste gewicht ooit gemeten lag boven de 300 kilogram.
GeslachtskenmerkenHet geslacht van roggen is eenvoudig te onderscheiden van elkaar. Mannelijke roggen hebben claspers (mannelijk geslachtsorgaan) waardoor ze makkelijk te onderscheiden zijn van vrouwen die dit niet hebben. Zie deze link voor extra uitleg over geslachtsbepaling.
Soort naamPotamotrygon brachyura (Günther, 1880)
FamiliePotamotrygonidae (zoetwaterroggen)
Gangbare namenKortstaart zoetwaterrog, reuzenzoetwaterrog, short-tailed river stingray
LeefgebiedGrootste populatie: Uruguay Rivier, lagere en midden gedeelte van de Paraná Rivier.
WaterwaardesTemperatuur: 22 - 30 ºC
pH: 6.0 - 8.0
GH: 6 - 16
KH: 5 - 10
KarakterDeze rog is vrijwel bij alle onderzoeken vrij inactief gebleken en hangt een groot gedeelte van de dag te rusten op planten of op de bodem.
ActiviteitEr is weinig bekend over de activiteit van deze roggensoort. De onderzoeken naar deze soort hebben ook verschillende resultaten. Zowel de plaatsen als de tijd van het jaar kwamen niet overeen. Deze rog is vrijwel bij alle onderzoeken vrij inactief gebleken en hangt een groot gedeelte van de dag te rusten op planten of op de bodem. Tijdens de koudere maanden in de herfst is deze rog op de bodem te vinden.
Maximale leeftijdOnbekend, waarschijnlijk net als de meeste zoetwater roggen 20+ jaar (zeker gezien de uiteindelijke grootte)
VerzorgingRoggen zijn extreem gevoelig voor slechte waterwaardes en moeten in een volledig ingedraaid aquarium geïntroduceerd worden. Vanwege het rommelige eetgedrag verdiend een groot filter met overcapaciteit de voorkeur.
VoedselLevend en ingevroren voedsel: Wormen, muggenlarven, tubifex, spiering, mosselen, kokkels, garnalen en andere schaaldieren.
VoortplantingVoortplanting in gevangenschap is niet bekend. Mede door de grootte van de rog. De meeste geboortes in de natuur zijn geobserveerd in november en december. Het grootste aantal jongen was 19 stuks.
Minimale grootte aquarium12.000+ liter. Breedte van het aquarium verdient extra aandacht, gezien de volwassen grootte van de P. brachyura, denk aan 6,0 x 2,0 x 1,0 meter of groter. Jongere dieren kunnen de eerste jaren in een kleiner aquarium gehouden worden. De maten die hier aangegeven worden zijn gebaseerd op een groep van 2 tot 3 roggen. Roggen zijn sociale dieren en worden bij voorkeur in groepen gehouden.
Opmerkingen en specifieke vereistenOp deze rog wordt veel gevist voor consumptie. Doordat deze rog in ondiepe wateren leeft is hij gemakkelijk te vangen. Op 25 januari 2012 is deze rog voorgedragen aan de IUCN om op de rode lijst te zetten onder EN (endangered). Op of na 25 februari 2012 word vastgelegt of deze rog in aanmerking komt voor de lijst van bedreigde diersoorten. De voortplantingsnelheid van deze roggensoort is zeer traag. De populatieverdubbeltijd bedraagt 14 jaar. Het is illegaal deze dieren uit Brazilië te exporteren.

Uit studies (Soto pers. obs) is gebleken dat deze roggensoort in de wintermaanden op bepaalde plekken in de rivier nabij "thermale gezondheidscentra" veelvuldig sterven. Dit komt doordat deze thermale baden hun warme water afvoeren in de rivier, wat een temperatuurschok veroorzaakt waardoor de roggen regelmatig overlijden.
Medebewoners / bijvissenDoor de enorme grootte van volwassen Potamotrygon brachyura is het lastig geschikte bijvissen te selecteren. Alleen sterke en grote vissen zijn een optie, dit geldt ook voor andere roggen (ook van de eigen soort)
Wetenschappelijke artikelen/beschrijvingActa Amaz. vol.42 no.2 Manaus 2012
Natuurlijke leefomgeving
De grootste populatie Potamotrygon brachyura leeft in Zuid Amerika in de Uruguay Rivier en de lagere en midden gedeelten van de Paraná Rivier.

De Uruguay rivier (in het Spaans Río Uruguay), is een rivier in Zuid-Amerika. Hij stroomt van het noorden naar het zuiden en fungeert als natuurlijke grens tussen Argentinië en Brazilië en tussen Argentinië en Uruguay. De rivier is ongeveer 1.500 kilometer lang en begint in de Serra do Mar (Brazilië), waar de rivieren Canoas en Pelotas samenvloeien op een niveau van 2.050 meter. In dit stadium stroomt de rivier door een grillig natuurgebied en vormt vele watervallen en stroomversnellingen. Hij is daardoor nauwelijks bevaarbaar. In Brazilië stroomt hij door de staten Santa Catarina en Rio Grande do Sul.

Samen met de Paraná vormt hij uiteindelijk de brede Río de la Plata. Hij is bevaarbaar vanaf Salto Chico. De belangrijkste zijrivier is de Río Negro, welke vanuit Uruguay stroomt en na 500 kilometer samengaat met de Uruguay. De rivier wordt overspannen door drie internationale bruggen tussen Argentinië en Uruguay. Van noord naar zuid zijn dit de Salto Grande-brug, de Generaal Artigas-brug en de Libertador General San Martín-brug. Het stroomgebied van de rivier heeft een oppervlakte van 370.000 vierkante kilometer. De Salto Grandedam is van economisch belang door het opwekken van hydro-elektrische energie.

Afbeelding Afbeelding

De naam stamt van de Spaanse interpretatie van de terminologie die de oorspronkelijke inwoners hadden om de rivier aan te duiden. In het Guarani betekent Uruguay zoveel als Rivier van de Geschilderde Vogels.

Sinds april 2005 speelt er een politiek conflict tussen Argentinië en Uruguay omtrent de rivier. Twee buitenlandse bedrijven bouwen cellulose-verwerkende fabrieken in Fray Bentos in Uruguay, tegenover Gualeguaychú, Argentinië. Argentijnen leverden felle kritiek met betrekking tot de milieuverontreiniging die dit zal leveren. Het is nog onduidelijk wat voor gevolgen dit voor de Potamotrygon brachyura zal hebben.

De Paraná rivier (Río Paraná in Spaans, Rio Paraná in Portugees) is een rivier in centraal Zuid-Amerika en loopt door Brazilië, Paraguay en Argentinië over een afstand van 2.570 kilometer. Het is na de Amazone de langste rivier van Zuid-Amerika. De naam is afgeleid uit het Tupis en betekent "als de zee" of "zo groot als de zee".

De rivier begint bij de samenkomst van de rivieren Paranaíba en Rio Grande in het zuiden van Brazilië. Aanvankelijk loopt ze zo'n 620 kilometer naar het zuidoosten en passeert de Paraguayaanse stad Salto del Guairá. Hier lagen ooit de Sete Quedas-watervallen, waarvan gezegd werd dat ze net zo mooi en groot waren als de huidige Iguazu watervallen in het zuiden. Door de bouw van de Itaipudam, die begon in 1971, kwam er door het ontstaan van een stuwmeer een einde aan het bestaan van de watervallen. De volgende 190 kilometer stroomt de Paraná zuidwaarts en vormt de natuurlijke grens tussen Paraguay en Brazilië. De rivier wordt hierbij ingedamd door de indrukwekkende Itaipudam, momenteel de op één na grootste waterkrachtcentrale ter wereld. Hierdoor is er een groot stuwmeer ontstaan ten noorden van de dam. De dam kan bezocht worden; er zijn betaalde rondleidingen.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Na de samenvloeiing met de rivier de Iguaçu vormt de Paraná de grens tussen Argentinië en Paraguay. De rivier stroomt 468 kilometer zuidwaarts tot ze een geleidelijke bocht westwaarts maakt. Hier ligt de tweede en kleinere waterkrachtcentrale, de Yacyretádam, een samenwerkingsverband tussen Paraguay en Argentinië. Nadat de zijrivier de Paraguay zich heeft samengevoegd met de Paraná vervolgt de rivier zijn weg 820 km zuidwaarts en passeert de stad Rosario. Uiteindelijk vloeit ze samen met de Uruguay, om vanaf dit punt samen het estuarium Río de la Plata te vormen.


Foto's

Afbeelding Afbeelding
Momenteel zijn geen foto's beschikbaar, we zijn nog steeds op zoek. Elke aanvulling wordt zeer op prijs gesteld.


Video's
Foto van de maand

Afbeelding
Winnaar afgelopen maand: Johan

Inloggen

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Remember Me
Hide Me
Registreren

Verjaardagen

Proficiat: aukeveldman (29)

Wie is er online

Er zijn in totaal 136 gebruikers online :: 3 geregistreerde, 0 verborgen en 133 gasten

Het grootst aantal gebruikers online was 5520 op zo 19 jan 2020, 10:21

Geregistreerde gebruikers: Bing [Bot], Google [Bot], Majestic-12 [Bot]


Legenda :: Beheerders, Bots, Globale moderators, Geregistreerde gebruikers

Statistieken

Totaal aantal berichten 106950
Totaal aantal onderwerpen 6591
Totaal aantal leden 1643
Ons nieuwste lid is Danielle

Topics Calendar

augustus 2022

S M T W T F S
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Afbeelding
cron