Belangrijke punten om dood van zoetwater roggen te voorkomen
Geplaatst: do 08 mei 2008, 15:42
Zoetwater roggen zijn gevoelig voor waterkwaliteit.
Ammoniak
Ammoniak is zeer dodelijk voor alle vissen. Ammoniak is giftiger naarmate de pH hoger wordt. Roggen produceren grote hoeveelheden ammoniak door hun systeem van osmoseregulatie, dat is ontwikkeld om te kunnen overleven in volledig zoetwater. Roggen hebben een rectaal blokkerende klier, waarmee zout in osmose wordt beheerst. Dit heeft echter ook tot gevolg dat roggen geen ureum en ammoniak kunnen vasthouden, zoals de meeste zoutwater vissen. Deze lichaamsfuncties hebben tot gevolg dat roggen meer ammoniak produceren dan hun lichaam eigenlijk zou kunnen, zelfs op zeer jonge leeftijd. De meeste zoetwater vissen kunnen ureum vasthouden in het plasma van hun bloed, maar vanwege het unieke osmoseregulatie systeem van roggen hebben ze deze mogelijkheid niet meer. De mogelijkheid om ureum vast te houden in plasma fungeert als een ontgiftiging van ammoniak in het water. Hierdoor zijn roggen dus extra gevoelig voor ammoniak. Dit maakt verversen (verdunning) en watervolume dus extra belangrijk.
Nitriet
Nitriet vergiftiging is ook zeer dodelijk voor alle vissen. Kleine hoeveelheden aquarium zout hebben een neutraliserend effect op nitriet vergiftiging. Als je sporen van nitriet in je aquarium hebt is dat een teken van te weinig nitrificerende bacteriën om het ammoniak wat “geproduceerd” wordt in het aquarium af te breken. Zorg voor een goed ingedraaid aquarium dat goed is afgestemd op de gewenste bezetting van roggen. Verdieping in de stikstofkringloop is hiervoor een must, zie o.a.: http://nl.wikipedia.org/wiki/Denitrificatie en http://home.kpn.nl/mantel01/watertechniek.htm.
Nitraat
Nitraat is het eindproduct van de stikstofkringloop en is het minst schadelijke afvalproduct in zoetwater aquaria. Bij hogere concentraties kan het echter gevoelige vissen irriteren, met name zoetwater roggen. Grote frequente waterverversingen zijn dan ook een must bij het houden van roggen, aangezien hun grote productie van ammoniak zorgt voor een snelle toename van nitraat. De enige manier om dit tegen te gaan is door waterverversingen, waardoor verdunning plaatsvindt.
pH
Veel mensen zeggen dat roggen gevoelig zijn voor pH. Ik ben het hier niet mee eens. Alhoewel veel vissoorten problemen krijgen als ze voor een langere periode buiten hun natuurlijke pH spectrum worden gehouden. Roggen kunnen zich enorm goed aanpassen, zoals is bewezen met hun migratie van zout- naar zoetwater in de "korte" periode van 67 miljoen jaar, waarin ze hun volledige interne osmose proces hebben angepast.
Het is zelfs mogelijk om roggen tussen een pH waarde van 5,0 en 8,5 te houden. Echter sommige roggensoorten zijn gevoeliger voor afwijkende pH waardes dan anderen (tijgerroggen en flowers). Wel zijn roggen gevoelig voor grote schommelingen in de pH waarde. Probeer een (wildvang) rog dan ook zoveel mogelijk te acclimatiseren in water met een pH waarde van waar de rog is gekocht. Daarna kan langzaam de pH naar de waarde van het kraanwater worden gebracht door veel kleine waterverversingen. Het is het beste om pH hetzelfde te houden als het kraanwater, zodat eventuele hele grote (nood)waterverversingen zo min mogelijk stress geven.